Często zadawane pytania dotyczące nowych środków zaradczych związanych z epidemią koronawirusa

Często zadawane pytania dotyczące nowych środków zaradczych w przypadku epidemii koronawirusa
Często zadawane pytania dotyczące nowych środków zaradczych w przypadku epidemii koronawirusa

Pytanie 1. Czy studenci w wieku poniżej 20 lat, którzy studiują na uniwersytetach twarzą w twarz i ci, którzy są zawodowymi lub krajowymi sportowcami, są zwolnieni z godziny policyjnej?


Odpowiedź 1: Kształcenie twarzą w twarz jest kontynuowane na wydziałach takich jak wydziały inżynierskie / medyczne, które zapewniają kształcenie techniczne na niektórych uniwersytetach. Studenci w tej grupie wiekowej otrzymają od administracji uniwersytetu specjalny dokument przedstawiający program nauczania w celu udokumentowania ich sytuacji, a studenci poniżej 20 roku życia nie będą podlegać ograniczeniom dotyczącym godziny policyjnej nałożonym dla tej grupy wiekowej po przedstawieniu tego dokumentu w razie potrzeby.

Sportowcy zawodowi lub narodowi w wieku poniżej 20 lat nie będą podlegać godzinie policyjnej w zakresie ich działalności sportowej (zawody, treningi, podróże w tym celu itp.), Pod warunkiem, że zaświadczą, że są zawodowymi lub krajowymi sportowcami.

Pytanie 2. Czy wymagane jest zezwolenie na podróże międzymiastowe naszych obywateli w wieku 65 lat i starszych?

Odpowiedź 2: Obywatele w wieku 65 lat i starsi będą mogli podróżować między miastami w ramach naszego Okólnika nr 20.05.2020 z dnia 8206 tylko pod warunkiem uzyskania zezwolenia na podróż, a podczas procesu sprzedaży biletów na wszystkie rodzaje międzymiastowych środków transportu publicznego (samolot, autobus, pociąg, prom itp.) stan będzie poszukiwany.

Pytanie 3 Członkowie zawodów, takich jak pracownicy służby zdrowia (lekarz, dentysta, farmaceuta itp.) W wieku 65 lat i więcej, wybrani urzędnicy (burmistrz, muchtar itp.), Prawnicy, naukowcy, weterynarze, niezależni księgowi-doradcy finansowi, ta grupa wiekowa Czy podlega ograniczeniu do godziny policyjnej?

Odpowiedź 3: Dzięki okólnikowi nasi obywatele w wieku 10 lat i starsi, którzy w ciągu dnia mogą wyjść na ulice w godzinach od 00:13 do 00:65, rejestracja pracy / SGK pokazująca ich miejsca pracy i warunki. Ponieważ osoby składające dokument są zwolnione, obywatele w wieku 65 lat i starsi wykonujący wyżej wymienione zawody są zwolnieni z ograniczenia.

Pytanie 4. W jaki sposób młodzież i dzieci w wieku poniżej 20 lat będą podróżować po mieście lub międzymiastowym?

Odpowiedź 4: Młodzież i dzieci do 20 roku życia będą mogły podróżować po mieście i międzymiastowych bez konieczności szukania dokumentów, pod warunkiem, że mają przy sobie rodzica / opiekuna prawnego w ramach określonych w okólniku nr 30.05.2020 z dnia 8558 r.

Pytanie 5. Czy rodzice, którzy muszą zostawić swoje dzieci do żłobka lub opiekuna, mogą wyprowadzić swoje dzieci w godzinach zakazu dla dzieci?

Odpowiedź 5: W ramach naszego Okólnika nr 29.05.2020 z dnia 8483 r. Nasze dzieci i młodzież objęte godziną policyjną mogą udać się do opiekunów, starszych rodzin, przedszkoli lub żłobków i podróżować pod opieką rodziców / opiekunów w strefach zamkniętych.

Pytanie 6. Czy osoby, które przystąpią do egzaminów ogólnokrajowych, takich jak KPSS, Egzaminy wstępne na zawody zawodowe, TOEFL, IELTS, są zwolnione z godziny policyjnej?

Odpowiedź 6: W naszym okólniku ustalamy, że osoby, które zaświadczają, że będą uczestniczyć w KPSS i innych egzaminach centralnych oraz ich osoby towarzyszące, są zwolnione z ograniczenia, więc osoby w każdym wieku, które przystąpią do tych egzaminów, nie będą podlegały ciszy nocnej.

Pytanie 7. Czy branża budowlana jest zwolniona z ograniczeń dotyczących godziny policyjnej w weekendy?

Odpowiedź 7: Branża budowlana i jej pracownicy będą zwolnieni z godziny policyjnej, ponieważ są objęci zakresem wyjątku nałożonego na zakłady produkcyjne i produkcyjne oraz osoby pracujące w nich zgodnie z postanowieniami pkt 5.1 / ğ i 5.2 / ğ okólnika.

Pytanie 8. Czy miejsca do spożywania posiłków i picia (stołówki, kawiarnie itp.) W szpitalach (w tym w szpitalach prywatnych) podlegają ograniczeniom nałożonym na miejsca spożywania posiłków i napojów objęte okólnikiem?

Odpowiedź 8: Miejsca do spożywania posiłków i napojów (stołówki, kawiarnie itp.) W szpitalach nie podlegają bezpośrednio ograniczeniom (godziny pracy, sposób obsługi itp.) Nałożonym na miejsca spożywania posiłków i napojów objęte okólnikiem. Procedury pracy i zasady miejsc spożywania posiłków i picia w szpitalach zostaną określone decyzją dyrekcji szpitala.

Pytanie 9. Czy restauracje lub restauracje w hotelach i obiektach noclegowych podlegają ograniczeniom dotyczącym restauracji i restauracji?

Odpowiedź 9: Restauracje lub restauracje w hotelach i obiektach noclegowych mogą świadczyć usługi cateringowe tylko dla klientów zakwaterowania i nie podlegają ograniczeniom nałożonym na inne restauracje lub restauracje. Jednak restauracje lub restauracje w hotelach i obiektach noclegowych nie mogą sprzedawać na zewnątrz na wynos.

Pytanie 10. Czy restauracje i restauracje na lotniskach są zwolnione z ograniczeń nałożonych w okólniku?

Odpowiedź 10: Miejsca gastronomiczne (restauracje, restauracje, kawiarnie itp.) Na lotniskach nie podlegają ograniczeniom nałożonym na miejsca do spożywania posiłków i napojów w ramach okólnika, pod warunkiem, że obsługują wyłącznie pasażerów i osoby pracujące w sektorze transportu.

Pytanie 11. Czy łodzie i jachty prowadzące działalność handlową w zakresie turystyki morskiej mogą podawać klientom jedzenie i napoje na swoich łodziach w celach turystycznych?

Odpowiedź 11: Łodzie i jachty komercyjnie działające w turystyce morskiej mogą nie zapewniać klientom usług gastronomicznych na ich łodziach w celach turystycznych.

Pytanie 12. Czy osoby korzystające z wycieczek, zorganizowanych wycieczek, zakwaterowania lub usług transferowych świadczonych przez biura podróży objęte są wyjątkiem zawartym w okólniku?

Odpowiedź 12: Konsumenci korzystający z usług turystycznych, zorganizowanych wycieczek, zakwaterowania lub transferu świadczonych przez biura podróży „5.2 / u) Osoby pracujące w międzymiastowych środkach transportu publicznego (samolot, autobus, pociąg, statek itp.) Oraz osoby, które będą podróżować tymi środkami transportu publicznego, biletem, kodem rezerwacji itp. Osoby, które to przedkładają i dokumentują, są objęte wyjątkiem.

Pytanie 13. Czy sklepy (odzież, pamiątki itp.) Na lotniskach podlegają praktyce świadczenia usług w godzinach od 10:00 do 20:00?

Odpowiedź 13: Sklepy na lotniskach (odzież, pamiątki, itp. Miejsca pracy) nie wchodzą w zakres miejsc pracy określonych w godzinach 1: 10-00: 20, zgodnie z 00 paragrafem okólnika.

Pytanie 14. Czy monopolistyczne kioski podlegają ograniczeniom godzin pracy nałożonym na rynki?

Odpowiedź 14: W kioskach Monopoly obowiązują ograniczenia dotyczące godzin pracy (w godzinach od 1:10 do 00:20) nałożone na rynki w ramach artykułu 00 Okólnika.

Pytanie 15. Cukiernie i bułeczki, ciasta, ciastka itp. Czy firmy, które produkują i sprzedają produkty, mogą sprzedawać przed 10.00:XNUMX?

Odpowiedź 15: Piekarnie i bajgle, ciasta, ciastka i tak dalej. Firmy, które produkują i sprzedają produkty, mogą sprzedawać te produkty tylko między 08:00 a 10:00 rano.

Pytanie 16. Czy duchowni w wieku 65 lat i więcej należący do społeczności mniejszościowych podlegają ograniczeniom dotyczącym godziny policyjnej nałożonym dla tej grupy wiekowej?

Odpowiedź 16: Nie ma ograniczeń co do wykonywania obowiązków religijnych przez duchownych wspólnot mniejszości w wieku 65 lat i starszych w godzinach przewidzianych dla tych grup wiekowych i nie ma potrzeby uzyskiwania zewnętrznego zezwolenia.

Pytanie 17. W jaki sposób ograniczenie godziny policyjnej ustanowione dla obywateli w wieku 65 lat i starszych oraz poniżej 20 lat będzie stosowane w odniesieniu do modlitw piątkowych?

Odpowiedź 17: Dla mieszkańców określonych grup wiekowych, którzy chcą odmówić modlitwę piątkową, Wojewódzkie / Powiatowe Generalne Rady Higieny; Godzina policyjna naszych starszych w wieku 65 lat i starszych może zostać przedłużona do końca modlitwy piątkowej, a czas wyjścia młodzieży poniżej 20 roku życia może zostać przyspieszony, aby mogli udać się na modlitwę piątkową.

Pytanie 18. Czy zajęcia stacjonarne będą kontynuowane w przedszkolach?

Odpowiedź 18: W wyniku negocjacji z Ministerstwami Zdrowia i Edukacji Narodowej; Biorąc pod uwagę sytuację pracujących matek i ojców, oceniono, że żłobki zrzeszone przy Ministerstwie Edukacji Narodowej oraz inne instytucje i organizacje publiczne oraz żłobki działające w ramach prywatnych placówek oświatowych powinny mieć możliwość bezpośredniego kontynuowania działalności edukacyjnej.

Pytanie 19. Jak będą karmione bezpańskie zwierzęta?

Odpowiedź 19: W ramach naszego okólnika nr 30.04.2020 z dnia 7486 r. „Członkowie grup żywienia zwierząt” i inni obywatele, którzy chcą karmić bezpańskie zwierzęta, będą zwolnieni z ciszy nocnej w weekendy. Podobnie jak w przypadku wcześniejszej godziny policyjnej, nasi miłośnicy zwierząt będą mogli zaspokoić potrzeby żywieniowe bezpańskich zwierząt podczas godziny policyjnej w weekendy.

Pytanie 20. Czy branża reklamowa i seriali mogą kręcić je w weekend po godzinie 20.00?

Odpowiedź 20: Branża reklam i seriali telewizyjnych oraz jej pracownicy będą zwolnieni z ograniczenia godziny policyjnej, ponieważ są objęci zakresem wyjątku nałożonego na zakłady produkcyjne i produkcyjne oraz osoby tam pracujące zgodnie z postanowieniami pkt 5.1 / ğ i 5.2 / ğ okólnika.

Pytanie 21. Czy targowiska podlegają ograniczeniom dotyczącym godzin pracy nałożonym na rynki w okólniku?

Odpowiedź 21: Nasi handlowcy nie podlegają ograniczeniom godzin pracy w zakresie dostawy produktów takich jak warzywa i owoce oraz ich transportu / montażu na rynek. Jednak na targowiskach sprzedaż naszym obywatelom będzie możliwa w godzinach od 10:00 do 20:00 i pod tym względem będzie to podlegać ograniczeniom godzin pracy na targowiskach.

Pytanie 22. Czy osoby z rezerwacją hotelową mogą podróżować prywatnymi pojazdami w porze policyjnej?

Odpowiedź 22: Obywatele posiadający rezerwację w hotelu będą mogli podróżować swoimi prywatnymi pojazdami bez uzyskania zezwolenia, pod warunkiem, że udokumentują / przedłożą rezerwację w początkowym terminie rezerwacji zakwaterowania i czasie transportu do obiektu noclegowego.

Pytanie 23. Czy zagraniczni turyści przebywający w naszym kraju w celach turystycznych podlegają ciszy nocnej?

Odpowiedź 23: Turyści zagraniczni przebywający czasowo w naszym kraju w ramach działalności turystycznej będą zwolnieni z ciszy nocnej, która będzie obowiązywała w weekendy.

Pytanie 24. Czy amatorskie kluby sportowe mogą trenować amatorskie kluby sportowe, a akademie piłkarskie mogą być prowadzone na boiskach syntetycznych, których działalność jest zawieszona w ramach okólnika?

Odpowiedź 24: Ze względu na odkładanie lig amatorskich uważa się, że takie działania jak szkoły / akademie piłkarskie nie będą mogły kontynuować treningów i boisk piłkarskich, których działalność jest zawieszona do czasu podjęcia nowej decyzji.


sohbet

Bądź pierwszy i skomentuj

Yorumlar

Powiązane artykuły i reklamy